ΝΕΑ


Στα εργαστήρια πολιτικής ζύμωσης του Β-Fest ,στην Καλών Τεχνών, μια απο τις θεματικές για την Παρασκευή 29 Μαϊου είναι ο αστικός χώρος.

Κάλεσμα για περιήγηση και συνέλευση στο Πεδίο του Άρεως, Κυριακή 31 Μαϊου 5:00μμ (άγαλμα Κωνσταντίνου).
Πρωτοβουλία κατοίκων και αλληλέγγυων ενάντια στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως



Thursday, February 26, 2009

βιντεάκι από το οικόπεδο της Π. Π. Γερμανού



Τελικά το οικόπεδο αυτό είναι 90% του ΤΕΕ και προορίζεται να γίνει το κτίριο για το οποίο μιλάει το Δελτίο Τύπου που διαβάσαμε.
Σας υπενθυμίζω ότι η αρχαιολογική υπηρεσία είπε ότι τα ευρήματα έχουν εξεταστεί και δεν έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον.... παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι από τα γύρω κτίρια έβλεπαν τα όποια ευρήματα να περισυλλέγονται επί ένα χρόνο από αρχαιολόγους... και να καταστρέφονται μέσα σε ένα πρωί (οπότε και λήφθηκε το βίντεο) και μάλλον όχι μετά από εντολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά -όπως φάνηκε- ενός επιβλέποντα!
Το ζήτημα για μένα δεν είναι αν είχαν τα συγκεκριμένα αρχαιολογικό ανδιαφέρον αλλά η αποσπασματική αντιμετώπιση της ιστορικότητας. Αυτή η πάγια λογική του κατακερματισμού του χώρου και της μνήμης που κουβαλάει. Μνήμη, όχι με την έννοια της ιστορικής συνέχειας κάποιας ελληνικότητας ή δεν ξερωγωτί... Η λογική που λέει ότι αυτά τα ίχνη περασμένης ζωής χάνουν τη συνέχειά τους, αποσπώνται, τοποθετούνται σε "γυάλες" και εκτίθενται σε παράθεση μέσα σε φαντασμαγορικά κτίρια... Μια συνέχεια δηλ. που θα μπορούσε να βιώνεται στο χώρο, αντικαθίσταται από κάποιες μεμονωμένες επισκέψεις σε μουσεία, σε χώρους που, τουλάχιστον στο παράδειγμα της Αθήνας, σε καθιστούν παρατηρητή μιας βιτρίνας... Δεν υποστηρίζω την εμμονή στο παρελθόν αλλά και σε αυτή την περίπτωση αρχαιολογικού χώρου (όπου βρέθηκε υδραγωγείο και κατοικίες που δυστυχώς δεν φαίνονταν πλέον όταν τραβιόταν το βίντεο) όπως και σε πολλές άλλες (π.χ. Ελευσίνα) μιλάμε για πολύ πυκνή δόμηση, για οικοδομικό "σάρωμα"...

No comments:

Post a Comment