ΝΕΑ


Στα εργαστήρια πολιτικής ζύμωσης του Β-Fest ,στην Καλών Τεχνών, μια απο τις θεματικές για την Παρασκευή 29 Μαϊου είναι ο αστικός χώρος.

Κάλεσμα για περιήγηση και συνέλευση στο Πεδίο του Άρεως, Κυριακή 31 Μαϊου 5:00μμ (άγαλμα Κωνσταντίνου).
Πρωτοβουλία κατοίκων και αλληλέγγυων ενάντια στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως



Friday, March 27, 2009

11πμΚυριακή29/3ΒεργοβίτσηςκαιΠ.Ιερεμίου


afisaΟ εργολάβος όπως και καθένας που καρπώνεται υπεραξία µέσω της εκµετάλλευσης αποσκοπεί στην κερδοφορία. Έτσι ακόµα και την τελευταία σπιθαµή γης, το τελευταίο δέντρο µιας γειτονιάς το βλέπει σαν «ευρώ». Άλλωστε το µόνο είδος δέντρου που αντιλαµβάνεται είναι το γνωστό «ευροβόλο». Για φυλλοβόλα και αειθαλή ούτε λόγος.

Το δέντρο αυτό ενδηµεί κατά κόρον στο Γκύζη. Οι καρποί του, τερατώδη κτίρια μαζικής κατοικίας που φέρουν συνήθως τη γνωστή πινακίδα µε το όνοµα «Όλγα Μπούσµπουρα, οικοδοµικές εργασίες…» κλπ. Τα κτίρια αυτά έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει τη γειτονιά καταλαµβάνοντας τους τελευταίους κενούς χώρους ή παίρνοντας τη θέση µικρότερων σπιτιών που έδιναν στον ιστό της ένα χαρακτήρα πιο πολύµορφο και ανθρώπινο.

Το Γκύζη δε φηµίζεται για τα πάρκα του. Το Πεδίον του Άρεως καταπατηµένο σε µεγάλο του µέρος από τον Π.Γ.Σ. και η Πλατεία Πρωτοµαγιάς τσιµεντοποιηµένη και «καραφλή». Είναι µια γειτονιά περικυκλωµένη από κεντρικές λειτουργίες µεγάλα δηµόσια κτίρια και λεωφόρους. Από τη µια το Εφετείο και η Αλεξάνδρας από την άλλη τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Κάποια σηµεία του όµως έχουν «γλιτώσει» προς το παρόν τη δόµηση. Εκεί βρίσκονται οι τελευταίες ευκαιρίες να δει κανείς ουρανό, να ανασάνει µέσα στην πυκνότητα των γύρω πολυκατοικιών ή ενίοτε να «πετύχει» και κανένα δέντρο.

Στο (για µας) παρκάκι της Βεργοβίτσης συµβαίνει ακριβώς αυτό. Πλούσια βλάστηση, ψηλά δέντρα βρίσκονται εκεί αποτελώντας µέχρι τώρα πνεύµονα πρασίνου και –καθοριστικό για τη διαβίωση στη γειτονιά - άνοιγµα. Στο σηµείο αυτό είναι που ο προαναφερόµενος εργολάβος θέλει να συνεχίσει το «λαµπρό» (από κάθε πλευρά) έργο του.
Βέβαια δεν έχουµε καµία ψευδαίσθηση ότι µιλάµε για πόλη, για αστικό ιστό, για συντελεστές δόµησης κλπ. Όµως µιλάµε για µια πόλη ΥΠΕΡΚΟΡΕΣΜΕΝΗ, έτσι απλά και αυτό να το καταλάβει ο κάθε Μπούσµπουρας αλλά και ο κάθε επίδοξος αγοραστής διαµερίσµατος-κυριλέ-κουτιού σε τέτοιου είδους µεγαθήρια.

Ο εν λόγω εργολάβος έχει προσπαθήσει επανειληµµένα να απαξιώσει το συγκεκριµένο κοµµάτι γης ρίχνοντας µπάζα Συγχρόνως ο Δήµος δεν ενδιαφέρεται για τη φροντίδα του πάρκου, συµβάλλοντας σε αυτό το καθεστώς απαξίωσης: για παράδειγµα, εδώ και δύο εβδοµάδες αρνείται να περισυλλέξει τα κλαδιά που προέκυψαν από κλάδεµα που έκαναν για µια ακόµα φορά οι ίδιοι οι κάτοικοι: προσπαθώντας να φροντίσουν το παρκάκι .

Εµείς οι περίοικοι ζητάµε την
απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών που έχει αγοράσει ο εν λόγω εργολάβος
για να αναγείρει το µεγαθήριό του .
Εµείς, σε απάντηση αυτού του καθεστώτος απαξίωσης που έχει επέλθει, προτείνουµε
να βρεθούµε εκεί για να γνωριστούµε
και όλοι µαζί να φροντίσουµε
το παρκάκι της γειτονιάς µας.

No comments:

Post a Comment