ΝΕΑ


Στα εργαστήρια πολιτικής ζύμωσης του Β-Fest ,στην Καλών Τεχνών, μια απο τις θεματικές για την Παρασκευή 29 Μαϊου είναι ο αστικός χώρος.

Κάλεσμα για περιήγηση και συνέλευση στο Πεδίο του Άρεως, Κυριακή 31 Μαϊου 5:00μμ (άγαλμα Κωνσταντίνου).
Πρωτοβουλία κατοίκων και αλληλέγγυων ενάντια στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως



Wednesday, March 18, 2009

πρόταση κειμένου καλέσματος

Στη συνέλευση αυτή μαζευτήκαμε άτομα με την κοινή ιδιότητα του αρχιτέκτονα είτε ως φοιτητή είτε ως άνεργου είτε ως έμμισθου ή αυτοαπασχολούμενου εργαζόμενου και την από κοινού αμφισβήτηση του ρόλου του αρχιτέκτονα και του αρχιτεκτονικού έργου σήμερα.

Η συνέλευση αυτή προκύπτει από την ανάγκη μας να παρέμβουμε συλλογικά στη σύγχρονη κοινωνική – πολιτική πραγματικότητα μέσω του κοινού μας γνωστικού ζαντικειμένου και των κοινών μας αντιλήψεων. Αντιλήψεις που προτάσουν τη συλλογικότητα, τη μη ιεραρχική λειτουργία, τη δημιουργία αμεσοδημοκρατικών θεσμών “από τα κάτω”, θεσμών αυτονομίας και αυτοδιαχείρησης. Που δεν προσεγγίζουν την αρχιτεκτονική μόνο με κριτήρια επιστημονικά ή αισθητικά αλλά αναζητούν το τι, το γιατί, το από ποιους και για ποιους όπως και τις διαδικασίες που διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική και το βιωμένο χώρο. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να δούμε το ζήτημα της αρχιτεκτονικής και του χώρου ενταγμένο στο πολιτικό - κοινωικό πεδίο. Στο πεδίο του σύγχρονου κυρίαρχου συστήματος της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, της ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης και του πολιτικού συμπληρώματος αυτού του συστήματος, την αντιπροσωπευτική “δημοκρατία”. Πεδίο στο οποίο επικρατούν η ιδιώτευση, οι θεσμοί συγκέντρωσης δύναμης στο πολιτικό επίπεδο, καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στο οικονομικό και σχέσεων εξουσίας στο κοινωνικό.

Σε αυτή τη συνθήκη είναι αδύνατη η αποκρυστάλλωση ενός απόλυτου και διαχωρισμένου από τα παραπάνω ορισμού της αρχιτεκτονικής και ο καθορισμός των μέσων και των τρόπων παρουσίας της στην κοινωνία.

Η αρχιτεκτονική αφορά στον άνθρωπο και στην αλληλεπίδρασή του με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Την τελευταία, η αρχιτεκτονική την καθορίζει πάντα μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύστημα, μέσα από συγκεκριμένους κοινωνικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις κοινωνικών και πολιτικών αξιών, υπό συγκεκριμένων κάθε φορά κοινωνικών προτύπων. Γι’ υτό και η διαμόρφωση του χώρου δε θα μπορούσε ποτέ να είναι αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής ή των αρχιτεκτόνων αλλά του συνόλου των κοινωνικών διεργασιών και σημασιών. Έτσι δε θα μπορούσε ποτέ να αφορά μόνο τους αρχιτέκτονες και τους υπόλοιπους “ειδικούς” που σχετίζονται με την παραγωγή του χώρου.

+

  • Η αρχιτεκτονική εργαλείο εξυπηρέτησης σύγχρονου τρόπου ζωής, κερδοφορίας και συντήρησης/αναπαραγωγής του υπάρχοντος.
  • Η αρχιτεκτονική ως κοινωνικό βίωμα

Μέσα στα παραπάνω πλαίσια οι στόχοι αυτής της συλλογικότητας θα μπορούσαν να είναι:

  • η συγκρότηση και η προσπάθεια διάδοσης ιδεών, προτάσεων, αντιλήψεων και πρακτικών για την αρχιτεκτονική και το αστικό τοπίο που συνδέονται με την πολιτική που αναφέρθηκε και σε επαφή με τις συνελεύσεις πολιτών.
  • η συγκέντρωση και επεξεργασία θεωρητικού υλικού αλλα και παραδειγμάτων πάνω στην προβληματική που αναφέραμε.
    η παρέμβαση στα τοπικά επίκαιρα ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν το αστικό περιβάλλον.
  • αντι-προτάσεις και συμμετοχή σε πιέσεις που γίνονται στους θεσμούς που στέκονται εχθρικά στις αξίες που θέλουμε να προωθήσουμε μέσα στον αστικό χώρο.

Για το κείμενο αυτό θα βρεθούμε
την Πέμπτη 19/3, στις 6μμ στα καμαρίνια του μηχανουργείο
υ

Για το κείμενο που αφορά στο παρκάκι της Ναυαρίνου θα βρεθούμε
την Παρασκευή 20/3, στις 7μμ στα καμαρίνια του μηχανουργείου

No comments:

Post a Comment