ΝΕΑ


Στα εργαστήρια πολιτικής ζύμωσης του Β-Fest ,στην Καλών Τεχνών, μια απο τις θεματικές για την Παρασκευή 29 Μαϊου είναι ο αστικός χώρος.

Κάλεσμα για περιήγηση και συνέλευση στο Πεδίο του Άρεως, Κυριακή 31 Μαϊου 5:00μμ (άγαλμα Κωνσταντίνου).
Πρωτοβουλία κατοίκων και αλληλέγγυων ενάντια στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως



Wednesday, March 25, 2009

κείμενο για πάρκο ναυαρίνου

Βάζω το προσχέδιο για το κείμενο του Πάρκου. Με κόκκινο είναι κάποια έξτρα πράγματα για να προσέξουμε, και θα έλεγα αν υπήρχε διάθεση να κάνουμε και εδώ κάποια επεξεργασία όσοι έχουμε ιδέες μήπως και προχωρήσει πιο γρήγορα.

Στη γωνία Ναυαρίνου και Τρικούπη στα Εξάρχεια εδώ και λίγες βδομάδες είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την αξιοποίηση ενός κενού χώρου με στόχο τη δημιουργία τελικά ενός πάρκου. Το περίεργο της υπόθεσης ήταν βέβαια ότι η παρέμβαση αυτή δεν έγινε με πρωτοβουλία κάποιου από τους συνήθεις ύποπτους φορείς, αλλά από κατοίκους της γειτονιάς οι οποίοι αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τους, κινήθηκαν ανάλογα. Το αποτέλεσμα δε, τίποτα δεν έχει να ζηλέψει ακόμα και από πλατείες που είναι προϊόντα μελετημένου και "καταξιωμένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού". Είπαμε να προσέξουμε το τελευταίο σημείο και να μη μείνει έτσι.


Στη γλώσσα των ειδικών/πολεοδόμων, ελεύθερος χώρος είναι ..... (ορίσμός)(Τέτοιος χώρος ήταν και το τέως πάρκινγκ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήταν πράγματι ελεύθερος. )Σπάνιο πράγμα σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή. (να βρεθεί πχ άδειο οικόπεδο)


Έχουμε συνδυάσει τις σύγχρονες αναπλάσεις με περιφραγμένα παρτέρια και γκαζόν, τραπεζάκια, στην καλύτερη καμιά γιορτή του δήμου. Ελεγχόμενες καταστάσεις.


Το νέο πάρκο διεκδικεί τον τίτλο πάρκου υψηλής φύτευσης. Προσπάθεια εξοστρακισμού τέτοιων χώρων από τις πόλεις- έξω οι ζούγκλες από τις γειτονιές. Ακριβώς για να μη χαθεί ο έλεγχος δλδ.


Χρήσεις γης: αν και κεντρικό σημείο δεν παύει να είναι και γειτονιά που δεν της αξίζει να αντιμετωπίζεται σαν τιμωρημένη και καταδικασμένη περιοχή. Γι αυτό και οι κάτοικοι κάναν την υπέρβαση (παραβατική συμπεριφορά), πρωτοβουλία, συμμετοχή (συμμετοχικός σχεδιασμός), οικειοποίηση, συλλογικότητα απέναντι στο κοινό που δεν είναι μόνο το πάρκο αλλά και η ποιότητα ζωής. (αυτό το κομμάτι ίσως να μπει στο τέλος και να κλείσει με το γιατί απελευθερώθηκε)


Αισθητικό μέρος,

οικολογικό (καταστροφή ασφάλτου, ανάδειξη χώματος)

πρακτικό,

φαντασία

φυσική παρουσία κόσμου (είναι το αποτέλεσμα)

(αν μπει το μέρος αυτό να κλείσει με σύνδεση ωραίου και ελεύθερου ή ελεύθερου και ωραίου;)


Λίγα λόγια για το ΤΕΕ: (εδώ που λέμε για το τεε δεν μπόρεσα να φανταστώ πώς μπορεί να ενταχθεί στο κείμενο και αν δεν υπάρχει καμιά ιδέα το βάζουμε στο τέλος σαν αυτόνομο κομμάτι)

στην κουβέντα είπαμε να μην εστιάσουμε στις ανάγκες του τεε, την οικονομική του κατάσταση τόσο, αλλά να πούμε ποια είναι η θέση που παίρνει και τι λέμε εμείς (ως μέλη του) ή και άλλα μέλη του (;)για αυτά που γίνονται. Ίσως ακόμη και να καλέσουμε να πάρουν θέση όσοι έχουν σχέση με το τεε αλλά δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα.


σε αντιδιαστολή με τη χρήση για την οποία προορίζεται και είναι ουσιαστικά η οικονομική του εκμετάλλευση από το τεε, το οποίο

  • δεν το κάνει καν για να καλύψει κάποιες άμεσες επιτακτικές ανάγκες

  • έχει επαρκείς πόρους

  • παρουσιάζεται "ευαισθητοποιημένο" απέναντι στους "ελεύθερους χώρους"


Με την απαράδεκτη λογική της εκκλησιαστικής περιουσίας αρνείται και αυτό (το τεε), να παραχωρήσει ένα οικόπεδό του στο κοινό προκειμένου να γίνει ένα βήμα προς μια κατεύθυνση εξυγίανσης της ζωής στην πόλη.


No comments:

Post a Comment